top of page

COVİD-19 İLE MÜCADELE


Merhabalar Sevgili takipçilerim. Bilgi kirliliğinin çok olduğu bu süreçte bu konuda bilimsel doğruluğu en yüksek olan kaynakları araştırıp , bu bilgilerini sizlere sunuyorum.

Özetle; - Virüsler yaşayan organizmalar değildir, Bir tür protein molekülü olup yüzeyi koruyucu yağ tabakası ile kaplıdır. Bu protein ağız, burun, göz mukozası tarafından emilip Bu bölgedeki hücrelerin genetik kodunu değiştirirler (mutasyona uğratırlar), mutasyona uğramış çoklu hücre yapısı saldırgan hale gelir, hastalığın oluşumu böylece gerçekleşir.

- Virüsler yaşayan organizmalar olmayıp, protein molekülü olduklarından öldürülemez, Çürümeye bırakılabilirler. Virüsün bozulma zamanı sıcaklık, nem Ve üzerinde bulunduğu maddeye göre değişir. - Virüs çok kırılgandır, onu koruyan üzerinde olan ince ya tabakasıdır. Bu yüzden sabun ve deterjan en iyi çaredir (elleri 20 saniye boyunca bol köpüklü yıkamak en iyi çözümdür). Bu sayede yağ tabakası yok olur ve protein molekülü (virüs) Çok hızlı bozulur ve yok olur.

- Isı yağı eritir, Bu yüzden 25°C‘nin üzerinde su ile elleri, Çamaşırları ve her şeyi yıkamak en iyi çözümdür. Ek olarak sıcak su sabunun daha iyi köpürmesini sağlar ve etkisini arttırır.

- Yüzde 65°’nin üzerindeki alkolü de her türlü yağı çözünür, böylece virüsün dış tabakası yok olur, virüsü çok hızlı bir şekilde bozulur.

- Bir birim çamaşır suyu ile beş birim su karışımı virüsü doğrudan öldürür. - Oksijenli su sabun, alkol ve çamaşır suyuna yardımcı olur, yüksek oksijen virüsün Çürümesini hızlandırır. Fakat özellikle deri üzerinde tahrişe de sebep olabilir.

- Virüsler, bakteriler gibi yaşayan organizmalar değildir. Dolayısı ile antibiyotiklerle öldürülemezler. Fakat antibiyotikli ortamlarda doğal hücreyi mutasyona uğratamazlar ve çok hızlı bir şekilde bozunurlar.

- Asla kullanılmış ya da kullanılmamış çamaşırları, bezleri silkelemeyelim. Virüs kumaş gözeneklerine yapışarak üç saat bozulmadan kalabilir, bakır doğal Antiseptiktir bakır yüzeylerde dört saat, ağaç yüzeylerde ise nemini çok hızlı kaybedeceğinden üç saat içinde bozulmaya uğrar. Kartonda 24 saat, Metal yüzeylerde 42 saat, plastik de 72 saat korunabilirler. Fakat silkelemeniz halinde, toz ile birlikte havaya karışarak üç saat boyunca bozulmadan kalıp kolayca ağız, burun ve göz hücrelerine ulaşabilirler.

- Virüs soğuk dış ortamda, ya da klima ile soğutulmuş ev ve araba ortamlarında durağan kalır. Durağan kalabilmek için ayrıca neme Ve karanlığı ihtiyacı vardır. Dolayısı ile kuru, sıcak ve aydınlık ortamlarda çok hızlı bir şekilde bozunur.

- Ultraviyole (UV) ışığı, Her yüzeyde bir üssün bozulmasını sağlar, yüz maskelerini dezenfekte edip tekrar kullanabilmek için idealdir. Fakat UV ışıkları aynı zamanda deri hücrelerini de öldürüp uzun vadede kansere sebep olabilir.

- Virüs doğrudan deriden girmez.

- Sirke faydalı değildir çünkü koruyucu yağ tabakasını geçemez.

- İçki olarak kullanılan alkolün faydası yoktur. Çünkü alkol seviyesi yüzde 65’in altındadır.

- Kapalı ve havasız ortamlarda virüs yoğunluğu artar, açık ve doğal havalandırılan alanlarda yoğunluk azalır.

- Ağız, burun, göz mukozalarında dokunmadan önce ve sonra el yıkanması en iyi çözümdür. Herhangi bir şeyle temas ettikten sonra, mukozalarınızla temas öncesi elleri yıkamak en iyi çözümdür.

-Ellerinizi kremleyiniz, Çok fazla yıkamadan kaynaklı eller çatlar ve virüs bu çatlaklar da saklanma barınma imkanı bulur (Çatlakları doldurma açısından kalın kremler tercih edilmelidir). Ayrıca tırnaklar kısa kesilmelidir, tırnak altlarında kolayca barınabilir.

Sağlıklı günler dilerim. Fizyoterapist Burak Pekdoğan



Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page