top of page

SAĞLIĞIN İÇİN EGZERSİZ YAP

Artık hareketli olmanın hem hastalıkların önlenmesinde hem de hastalıkların iyileşmesinde ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır. Eskiden herhangi bir hastalık durumunda “iyileşinceye kadar dinlen” prensibi uygulanmaktaydı. Şimdi ise çok özel durumlar hariç mümkün olduğu kadar hastalarımızı erken hareket ettirmek istiyoruz.


Ameliyatlardan sonra, hatta kırık sonrası yatakta bile hastaları harekete başlatıyoruz. Daha önceki tedavi prensiplerine göre kalp krizi geçiren bir hastaya kalbine en ufak bir yüklenme olmasın diye yataktan kaldırılmadan uzun bir dinlenmeye alınırdı. Aslında kalp krizinde enfarktüs geçiren kalbin kas dokusunun bir kısmı beslenemeyip zedelenmiştir. Hasta hareket edip kalbi yormamalı diye tam istirahate alınırdı ve kalbin zedelenmiş kısımlarının kendisini toparlaması beklenirdi. Ama yapılan klinik çalışmalar bunun hiç de böyle olmadığını ortaya koydu.


Araştırmalara göre hiç hareket ettirmeyip tam dilendirilen hastalarda ölüm oranları daha yüksek oluyordu. Sadece kalp krizinde değil diğer birçok hastalıkta hareketsiz kalmak esas hastalıktan daha zarar verici olmaktadır. En büyük ameliyatlarda ve hastalıklarda bile mümkün olan en erken dönemde hasta ayağa kaldırılmaktadır. Dolayısı ile hareketlilik ve spor yapmak her yaşta ve her bireye önerilmektedir. Elbette kendilerine uygun biçimde olanları.

Egzersiz bir çok rahatsızlıkta tavsiye edilir ve hastalıkların iyileşmesinde önemli yararlar sağlar. Ancak bilinçsizce yapılacak egzersiz çalışmalarının bazı riskleri arttıracağı ve zarar verebileceği unutulmamalıdır.

Sizlerde egzersiz konusunda uzman olan fizyoterapistlerden destek alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Fizyoterapist Burak PEKDOĞAN


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page