top of page

Çağımızın Büyük Sorunlarından Hareketsizlik

Yeni dünyanın bizlere kazandırdıkları kadarda kaybettirdikleri de var. Akıl çağı olarak adlandırdığımız yüzyılda mesafeler azaldı. Ulaşım kolaylaştı. Beden gücü yerini teknolojik ürünlere bıraktı fakat bunlar bizleri rahatlatsa da hareket kavramını da gizli yollardan elimizden almaya başladı. Bilgisayar, telefon ve televizyon başında geçirdiğimiz zaman bütünü hayatımızı kapsar hale geldi.


Bilhassa toplum olarak hareketten vazgeçtikçe hastalıklar ve ölüm oranı artış gösterdi. Örneğin; Cambridge Üniversitesi araştırmacıları her yıl 676 bin ölümün hareketsiz bir yaşamdan kaynaklandığını; aşırı şişmanlık yüzünden ölenlerin ise 337 bin kişi olduğunu açıkladı.

Araştırmacılar herkesin günde en az 20 dakika süreyle seri adımlarla yürümesinin önemli yararlar sağlayacağını bildirdi.


Obezite ile hareketsizlik genellikle birlikte düşünülüyorsa da, uzmanlar, egzersizin her kilodaki insan için yararlı olduğunu vurguluyor.

Ayrıca hareketsiz olan zayıf insanların daha büyük sağlık tehlikeleriyle karşı karşıya kaldığına ve egzersiz yapan obez kişilerin, yapmayanlara kıyasla daha sağlıklı olduğuna dikkat çekiliyor.


Araştırmacılardan Prof. UlfEkelund, "Erken ölüm tehlikesiyle en fazla yüzyüze olanlar hareketsiz diye nitelenen kişilerdi. Bu oran, normal kilolu, aşırı kilolu ve obez kişilerde de aynı düzeydeydi." dedi.


Bu araştırmada da olduğu gibi hareketsizlik ciddi bir ölüm sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Doğru hareket doğru egzersizle gerçekleşeceğini unutmadan egzersiz konusunda bu işin uzmanları olan fizyoterapistlerden destek almayı unutmayın.

Hareketin hayatımıza hayat kattığını hatırlatarak sağlıklı, mutlu yaşamlar dilerim.

Fizyoterapist Burak PEKDOĞAN



Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page